Sammanfattning dag 1 av COP19

I skrivande stund är vi halvvägs genom dag 2, men nu har jag äntligen utrymme att skriva lite om dag 1.

image
Logistiken på COP19 har varit förvånansvärt bra, jämfört med tidigare klimattoppmöten. Trots att mötet är förlagt på en stadion, snarare än en renodlad konferensanläggning, så har det varit korta köer för att registrera sig och ta sig runt i massiva lokalerna.

image
Förvånande var också att inledningsceremonin endast blev ca 30 minuter försenad. Tidigare har man kunnat behöva vänta upp till en timme på att det ska sätta igång. Inledningen var ganska så lågmäld, den högtravande retoriken lös med sin frånvaro. Istället låg fokus på att lyfta fram behovet av konstruktiva samtal och fokus på vägen till Paris.

Tonen i rummet blev dock helt annorlunda när Yeb Saño fick ordet, och höll ett passionerat och tårfyllt anförande om klimatförändringarnas effekter för de mest utsatta länderna.

IISD VIDEO: Philippines delegate Naderev Saño COP19 Warsaw from IISD Reporting Services on Vimeo.

Efter talet hölls en tyst minut för att hedra offren för tyfonen Haiyan. En annan sak som hände är att Ryssland ställde till med en del besvär, angående fastställandet av dagordningen. De var rätt sura för att ha blivit överkörda i slutet av COP18 i Doha förra året. Men det löste sig, och COP19 gick sedan över till ‘working mode’, att inte bara förhandla om dagordningen – utan även om innehållet.

Samtidigt i en annan del av förhandlingarna pågick en maktkamp mellan Youngo (Samlingsgruppen för det unga civilsamhället) och Christiana Figueres, chef för UNFCCC-sekretariatet. Figueres har historiskt sett varit skicklig på att hantera relationerna till Youngo och deltagit på deras möten. Men denna gång var Youngo rätt så upprörda på att Figueres skulle tala på ett toppmöte för internationella kolindustrin, som märkligt nog är förlagt i Warszawa – samtidigt som COP19.

Youngo ställde ett ultimatum, antingen så låter Figueres bli att tala på kolmötet – eller så är inte längre Figueres inbjudan till Youngos möten. Det slutade med att Figueres valde kolindustrin.

Årets första Fossil of the day (Climate Action Networks ‘pris’ till dagens klimatsämsta land) utdelades till Australien – med motiveringen:

”The First Place Fossil goes to Australia. Many would have thought that Australia’s position at COP19 couldn’t have got much worse after the dismantling of its climate change department, ridding itself of the burden of a climate change minister and intending to remove its carbon price during COP. But we thought wrong.

Yesterday, the Australian media revealed that Australia will not be putting forward any new finance commitments in Warsaw. This is despite the crushing losses suffered by the Philippines this week, illustrating Australia’s lack of understanding as to the purpose of climate finance. To top it off, Australian cabinet ministers characterize climate finance as ‘socialism masquerading as environmentalism’ – we have news for you, it’s not socialism, its equity and it’s your responsibility.”

Det var allt för dag ett, håll till godo för dag 2.

Allt gott, Jakop Dalunde.