Idag besegrade mänskligheten fossilerna

Golvet är lagt – nu bygger vi vidare!

Det går inte att hålla tillbaka tårarna och rösten stockar, för det är så stort det här. Efter alla års arbete, efter alla misslyckanden längs vägen och med de oerhörda insatser som varit, så har vi fått ett globalt och långsiktigt klimatavtal. Yes! Oui! Ja!

Vi vet, och vi har skrivit blogg på blogg, analys på analys, om att detta inte räcker. Om att det är synd att det inte finns konkreta utsläppsmål, att det saknas delmål, att finansieringen är för otydlig, att det finns för många ”aim to” och ”invite” istället för skarpare skrivingar. Att ”1.5 grader” mest är en bonad på väggen än så länge.

Visst, det är inte fullt ut enligt min eller någon annans önskelista,  men denna golvläggarfest har blivit så bra den kunde bli – vi har lagt ett stabilt golv att bygga vidare. För EU och andra regioner att prestera Energiunioner och liknande, för Sverige att konkretisera Fossilfrihet och Fossilbränsleoberoende, för kommuner att göra än mer, för näringslivet att göra verklighet av allt de utlovat, och för oss alla att vara de klimathjältar vi vill vara. Vi bygger klimathuset tillsammans, vi måste göra det själva, men utan golvet som lades idag hade det inte gått.

Någon kan säkert klaga på en minister, en förhandlare, en miljöorganisation, ett land – alla hade i något läge kunnat göra mer, mycket hade kunnat hända tidigare. Men alla har tillsammans lagt detta golv som vi nu står stadigt på, som lägger grunden för att verkligen rädda klimatet och bygga en bättre framtid. Alla behövdes, alla kommer att behövas, för idag den 12 december 2015, i Paris, började vi den nya eran. Stora ord, floskler kanske, men i grunden sant. Golvet är lagt, nu bygger vi vidare. Idag besegrade mänskligheten fossilerna!

M