En värld, ett Tyskland utan kol – klimathuvudstad Essen visar vägen

På klimatmötet COP23 står det klart att klimatmålen blir väldigt svåra att nå om vi inte mycket snart fasar ut kolet. Hälsoeffekterna skulle också bli mycket stora; kolet skördar 800 000 dödsoffer per år – tre gånger Bonns befolkning. Men många städer, regioner och länder där kolet bryts är oroade för framtiden. Årets klimathuvudstad Essen, en timma från Bonn, visar hur positiv omställningen kan vara.

Essen ligger mitt i Ruhrområdet med dess klimatarbete rankas trea bland tyska städer. Lite svagt för att vara Europas klimathuvudstad 2017, kan tyckas. Men väg in de två saker som präglat staden och man förstår att tredjeplatsen är en bedrift; tills för bara tio år sedan var detta Ruhrområdets och Västeuropas centrum för kolbrytning och stålproduktion, och eftersom hela staden byggdes upp på femtiotalet ur krigets ruiner är den helt byggd för bilen. De senaste åren har omställningen varit dramatisk, särskilt efter att man som den första stora fossilstaden vann klimathuvudstadstiteln.

Vi utnyttjade att förhandlingarna var pausade under söndagen och besökte Essen för att träffa de ansvariga för klimathuvudstadssatsningen, se deras satsningar på hållbar mobilitet och försöka förstå hur de ska klara 25 procent av vardera cykling, gång och kollektivtrafik – mitt i tyska bilbältet.

Läs hela texten här