Välj en sida

Ingen kan lösa klimatkrisen på egen hand. Inte ens Greta Thunberg. I den här artikeln får du reda på vilken roll hon hade i den internationella klimatkonferensen COP 25. Vi reder också ut varför konferensen behövde flyttas två gånger innan den kunde gå av stapeln.

Vad är COP 25?

Förenta Nationernas årliga klimatkonferens som ägde rum i 2 – 13 december 2019 kallas för COP 25. “COP” är en förkortning av “Conference of the Parties” och 2019 i Madrid, Spanien, hölls den 25:e konferensen i ordningen. Därav kallas det internationella klimatmötet för COP 25.

Varför flyttades COP 25?

COP 25 var från början planerat att arrangeras i Brasilien i november 2019, men den brasilianska presidenten Jair Bolsonaro meddelade ett år i förväg att landet inte hade de ekonomiska förutsättningarna som krävdes.

Chile skulle då egentligen ta över värdskapet, men massiva protester i landet på grund av upplevda sociala ojämlikheter gjorde det ohållbart att arrangera den stora klimatkonferensen. Till slut fick Madrid och Spanien kliva in och husera mötet med deltagare från hela världen.

Vad kom man fram till på COP 25?

Under COP 25 nådde medlemsländerna i EU en överenskommelse om att utsläppen helt ska försvinna vid år 2050. Flera andra länder, städer och företag, i somliga fall i samarbete med varandra, anslöt sig också till målet om ett utsläppsfritt 2050.

I övrigt fick COP 25 kritik för att länderna inte kunde enas eller göra tillräckligt mycket i förhållande till hur stort klimathotet är. Ett beslut angående begränsningar av kolkraft förhalades till COP 26 på grund av att USA, Ryssland, Kina, Saudiarabien, Indien och Brasilien satte sig på tvären.

Hur många deltog på COP 25?

Fler än 27 000 personer från länderna i FN:s klimatkonvention deltog på COP 25 i Madrid 2019. Däribland till exempel den svenska då 16-åriga flickan Greta Thunberg, som seglade över Atlanten två gånger då mötet flyttades för att kunna delta på konferensen.

Vilken roll spelade Greta Thunberg i COP 25?

På plats i Madrid 2019 deltog Greta Thunberg i COP 25 tillsammans med lokala “Fridays for Future”-aktivister. Hon höll ett tal där hon uppmanade världens aktörer till mer konkreta åtgärder och kritiserade de, enligt henne, få åtgärder som gjorts för klimatet under föregående år.

I augusti samma år hade Greta Thunberg, tillsammans med sin pappa Svante, seglat från Plymouth i Storbritannien till USA för att delta i ett klimatmöte i New York City, och därefter COP 25 i Chile. När det blev klart att COP 25 flyttades till Spanien vädjade hon om stöd för att ta sig tillbaka över Atlanten.

Greta Thunberg vägrade att flyga på grund av utsläppen och fick istället hjälp av det australiensiska paret Riley Whitelum and Elayna Carausu att segla tillbaka till Europa. Resan tog fart från Hampton, Virginia, och kom iland i Portugals huvudstad Lissabon.

Det här var andra gången som Greta Thunberg deltog på ett COP-möte. Första gången var COP 24 i Katowice 2018 och hon återkom även på COP 26 år 2021. Troligtvis lär vi få se den unga, svenska miljöaktivisten tala på många fler internationella miljökonferenser även i framtiden.