Välj en sida

Hur mycket av jordens resurser har kläderna som du har på dig medan du läser det här förbrukat? Kläder är en stor bov när det kommer till faktorer som påverkar klimatet negativt. Här får du svar på kläders egentliga miljöpåverkan och tips på hur du gör din garderob mer klimatsmart.

Hur stor miljöpåverkan har kläder?

Produktionen av kläder påverkar miljön främst i fråga om vattenförbrukning och utsläpp av växthusgaser och kemikalier. Ett par vanliga jeans uppskattas kräva ungefär 12 000 liter vatten, vilket motsvarar ungefär 80 fulla badkar, samt 10 kilo växthusgaser och 1,5 kilo kemikalier att producera.

Samtidigt kan man titta på hur mycket kläder vi köper och slänger i Sverige för att få en aning om hur mycket resurser som går åt och vad det innebär för miljön. Enligt Konsumentverkets upplysningstjänst och Råd & Rön köper svenskar 13 kilo textilier varje år. Det motsvarar drygt ett plagg i veckan.

Just produktionen av kläder är det som påverkar miljön mest. Drygt 70 procent av klädernas klimatpåverkan kan spåras därifrån enligt forskning som Råd & Rön hänvisar till. Tvättning och torkning samt avfallshantering står enbart för tre respektive en procent av klädernas inverkan på miljön.

Fyra procent kommer från transporter mellan fabrik och butik, men det är inte i närheten av processen när kläderna transporteras hem till konsumenten från butiken. Den resan står nämligen för hela 22 procent av den klimatpåverkan som klädernas resa från produktion till konsumtion orsakar.

5 exempel på hållbara kläder som är bra för miljön

  1. Lyocell
  2. Återvunnen ull
  3. Ekologiskt linne
  4. Återvunnen polyester
  5. Återvunnen polyamid

Hur kan jag handla mer klimatsmarta kläder?

Det bästa sättet att handla mer klimatsmarta och hållbara kläder på är att handla begagnat, till exempel på second hand. Då kräver plagget inga resurser från jorden när den inhandlas till en ny konsument, eftersom plagget inte har behövt produceras på nytt.

Du kan också tänka på att använda dina kläder så länge som möjligt. Laga dem när de går sönder istället för att slänga dem, och skänk bort dem när du har växt ur dem eller du har tröttnat på kläderna.

Ibland kan du byta eller låna kläder av andra, vilket också bidrar till att färre av jordens resurser går åt till klädproduktion. Det viktiga är att hela tiden tänka på hur dina och andras kläder kan vara i bruk så länge som möjligt för att minska nykonsumtionen, produktionen och därmed utsläppen.

En sista sak som du kan försöka göra är att skapa medvetenhet och opinion. Börja med dina innersta kretsar som familj och vänner. Tillsammans kan ni även påverka politiker och makthavare som styr villkoren för produktionen. Kanske tas hållbara kläder snart upp på ett globalt klimatmöte?