Välj en sida

På många sätt stod Parisavtalet och frågor om miljö i fokus när Donald Trump var president i USA 2016-2020. Men hur såg egentligen Trumps politik ut i miljöfrågor? Och hur gick det egentligen med hans försök att lämna Parisavtalet? Det reder vi ut i den här artikeln.

Vilken inställning har Donald Trump till miljö?

Donald Trumps inställning till miljö har ofta handlat om att förneka att människan bidrar till att påskynda klimatförändringarna. Bland annat ignorerade han röster om att lyssna på vetenskapen i samband med bränderna i Kalifornien 2020. Istället sade han att “det kommer bli svalare”.

Under de fyra år som Trump satt som president i Vita huset mildrades flera miljökrav på företag som står för stora utsläpp. I vissa fall slopades de helt. Inför slutspurten i presidentvalet 2020 hade den sittande presidenten redan hunnit genomföra 70 stycken sådana avregleringar.

Dessa avregleringar har till exempel drabbat ursprungsbefolkningen och områden som tidigare varit skyddade. Istället har markerna blivit föremål för exploatering. Orsaken menade Trump var att området var rikt på bland annat olja och kol. Dock har somliga av dessa beslut dragits tillbaka i domstol.

Varför ville Donald Trump gå ur Parisavtalet?

Den främsta anledningen till varför Donald Trump ville lämna Parisavtalet var på grund av jobben i USA. Han menade att Parisavtalet missgynnade konkurrensen hemma i USA och skulle leda till att, enligt Trump, “tiotals miljoner jobb och tusentals företag” skulle gå förlorade.

Trumps inställning var att Parisavtalet skulle underminera USA:s ekonomi och att avtalet var direkt ofördelaktigt för landet. Många kritiserade beslutet att lämna Parisavtalet. Inte minst Demokraterna. Trots ett stort motstånd fick dock Trump stor stöttning i frågan av det republikanska partiet.

Är USA fortfarande med i Parisavtalet?

I februari 2021 återanslöt sig USA till Parisavtalet. Detta trots att den förre presidenten Donald Trump annonserat att landet skulle gå ur avtalet nästan fyra år tidigare. Beslutet att återansluta sig till Parisavtalet togs av Donald Trumps efterträdare Joe Biden på hans första dag som president.

Vad hände med Donald Trump efter presidentvalet?

Efter förlusten i presidentvalet 2020 hävdade Donald Trump att valet hade varit riggat. Enligt Trump var det han som var den rättmätige presidenten och att demokraterna hade stulit valet från honom. Trots flera försök att dra saken till domstol fick Trump inget gehör för anklagelserna.

I ett tal den 6 januari 2021 fortsatte Trump att spä på teorierna om att han hade vunnit valet över demokraternas kandidat Joe Biden. Trump uppmanade till att fortsätta kampen. Samma dag stormades Capitol Hill av demonstranter. Många menar att Trumps tal uppviglade till våldsamheterna.

Sedan dess har Trump hunnit med att bli avstängd från både Twitter och Facebook. Han har istället skapat en ny och egen plattform på internet för att fortsätta sprida sitt politiska budskap. Många spekulerar nu i om Trump återigen kommer att ställa upp som kandidat i presidentvalet 2024.